Čím se vyznačují rolety den a noc

Stínící technika je odvětví, s nímž lidé nejen stíní okna proti pronikajícím slunečním paprskům, ale zároveň může jít o estetický prvek, vylepšení vzhledu objektu a bytové řešení, které pozvedne samotná okna a dveře na vyšší úroveň. Jednou z možností, jak to provést, je osadit tyto plochy roletami den a noc MK rolety. Co o nich víme, jak vypadají, jak fungují a dokážou vůbec zastínit místnost tak, aby to bylo příjemné na psychiku?

zastínění oken

Estetická výzva pro každý domov

Jistě se nenajde nikdo, kdy by nikdy neslyšel o klasických plechových žaluziích. Když se ohlédneme trochu do minulosti, za socialismu byly symbolem luxusu západního světa a byly dostupné jen některým movitým a „dobře situovaným“ lidem. My ostatní jsme se museli spokojit s látkovými roletami nebo závěsy.

okna u domu

Po revoluci v roce 1989 se ovšem otevřely hranice a mnoho podnikatelů rozjelo obrovský žaluziový boom, byl o ně zájem tak velký, že je pomalu nestíhali vyrábět a instalovat, a došlo i na celou řadu barevných variant. Ačkoli se zdálo, že nic lepšího nemůže přijít a žaluzie se dál vesele montovaly do oken a dveřních výplní, přece jen tu máme něco, s čím se mohou stěží srovnávat – rolety den a noc.

Je to funkční a vzhledově velmi atraktivní prvek, který je ve stínící technice žádaný především kvůli snadné montáži, mnoha barevným variantám a dokonalému a velmi variabilnímu světelnému efektu. Princip jejich fungování spočívá na vzájemném překrývání dvou tenkých textilních vrstev, které tvoří střídavě průhledné a neprůhledné široké pruhy, textilie je navinuta na bubnu, je možné ji zcela nebo zčásti vytáhnout. Již na první pohled je pěkná, a když se strefíte do odstínu barvy proužků, může stabilně krášlit veškeré typy interiérů, ať už se jedná o obývací pokoje, ložnice, ale i kuchyňská okna, koupelnová okna či světlíky, okna na WC, okna či dveře na terasu, lodžii a balkon atd. Zastínění je navíc velmi příjemné, naprosto odlišné od klasických žaluzií, doporučujeme proto navštívit nějaký vzorový objekt a přesvědčit se o tom sami.